Implementation of Sauropus Androgynus (Katuk Leaves) as a Non-Pharmacological Intervention to Increase Breast Milk Production in Postpartum Mothers at Pelamonia Hospital Makassar
DOI:
https://doi.org/10.52221/jvnus.v7i2.876Keywords:
Sauropus androgynus (katuk leaves), Breast milk, postpartum motherAbstract
Breast milk or mother’s milk is the best source of nutrition recommended for babies from birth to 6 months of age. However, low breast milk production remains a barrier to exclusive breastfeeding, including at RS TK II Pelamonia Makassar. Sauropus androgynus (katuk leaves) is known as a natural ingredient believed to increase breast milk production deu to its active compounds. Identifying how the non-pharmacological implementation of Sauropus Androgynus (katuk leaves) can increase breast milk production in postpartum mothers. This case study used a descriptive method with an observational approach on normal post partum mothers from day 2 to day 7. The intervention involved administering 300 grams of katuk leaf clear soup daily for three consecutive days. The study subjects included two postpartum mothers who met the inclusion criteria: normal postpartum mothers 2–7 days postpartum, primiparous postpartum mothers, postpartum mothers with insufficient breast milk, infants who refuse to breastfeed, and mothers aged 20–35 years. This case study showed a significant increase in breast milk production: Subject I from 9 ml to 78 ml, and Subject II from 13 ml to 86 ml, in addition, there was an improvement in milk output indicators, such as milk leaking, calmer infants, and increased urination frequency. The non-pharmacological use of Sauropus androgynus (katuk leaves) increased breast milk volume in both postpartum subjects. This result suggests that katuk leaves may serve as an effective natural galactagogue. Further research with a larger sample and control group is recommended.
Downloads
References
Aini, A. N. (2022). Gambaran Dukungan Suami Dalam Pemberian ASI Di Kelurahan Jatingaleh Kota Semarang. Universitas Muhammadiyah Semarang, 8–24.
Armini, N. W. (2020). Hypnobreastfeeding Awali Suksesnya Asi Eksklusif. Jurnal Skala Husada, 13(1), 21–29.
Dikha, K. (2020). krim ekstrak daun Katuk. 6–39.
Ene, S. K., Hadi, S. P. I., & Kusumawardani, L. A. (2022). Pengaruh Terapi Akupresur terhadap Peningkatan Produksi Asi pada Ibu Post Partum: Systematic Literature Review. Malahayati Nursing Journal, 4(8), 2070–2087. https://doi.org/10.33024/mnj.v4i8.6425
Febiantri, N., & Machmudah, M. (2021). Penurunan Nyeri Pasien Post Sectio Caesarea Menggunakan Terapi Teknik Relaksasi Benson. Ners Muda, 2(2), 31. https://doi.org/10.26714/nm.v2i2.6239
Febrianti, R., & Widya Sari, I. (2021). Pemberian Rebusan Daun Katuk Pada Ibu Menyusui Dalam Upaya Peningkatan Produksi Asi Di Pmb Ernita Amd.Keb Pekanbaru Tahun 2019. Prosiding Hang Tuah Pekanbaru, 101–104. https://doi.org/10.25311/prosiding.vol1.iss1.66
Firdaus, D. F. W. (2023). Pengaruh Pemberian Rebusan Daun Katuk terhadap Produksi Asi Pada Ibu Nifas di Puskesmas Patrang Kabupaten Jember. Jurnal Ilmiah Penelitian Kesehatan, 6(3), 256.
Fitrasyah, S., Ariani, A., Ekawati Lukman, T. N., Putri, L. A. R., Rakhman, A., Maharani, D. P., & Sari, S. P. (2024). Sosialisasi Kandungan Zat Gizi Bolu Kukus Berbasis Daun Katuk dalam Memperlancar ASI sebagai Makanan Selingan Ibu Menyusui Pascabencana kepada Masyarakat Kelurahan Duyu, Kota Palu. Jurnal Dedikatif Kesehatan Masyarakat. 4(2), 48–51.
Herawati, Y., & Desriyeni. (2021). Kemas ulang informasi manfaat daun katuk untuk produksi air susu ibu (ASI). Jurnal Ilmu Informasi Perpustakaan Dan Kearsipan, 6(1), 78–85.
Hikmawati Basri Laita. (2020). Faktor Yang Berhubungan Dengan Pemberian Asi Ekslusif Pada Ibu Bersalin Di Rs. Tk Ii Pelamonia Makassar. Jurnal Mitrasehat, 9(2), 552–565. https://doi.org/10.51171/jms.v9i2.45
Mauliddiyah, N. L. (2021). ASUHAN KEPERAWATAN PADA PASIEN DENGAN POST PARTUM SPONTAN DI RSUD dr. KANUDJOSO DJATIWIBOWO BALIKPAPAN TAHUN 2021 DISUSUN. 6.
Mutiara, E., Adikahriani, & Siti, W. (2022). Pengembangan formula biskuit daun katuk untuk meningkatkan produksi ASI. Fakultas Teknik Universitas Negeri Medan, 1–45.
Ngadiarti, I., & Muntikah. (2021). Uji Organoleptik, Analisis Kandungan Zat Gizi, Dan Skrining Fitokimia Minuman Campuran Daun Katuk (Saorpus androgynus (L.) Merr), Daun Pepaya (Carica papaya L.), Dan Kacang Hijau (Vigna radiata L.) Sebagai Potensi Peningkat Produksi ASI. Jurnal Nutrisia, 23(1), 14–21. https://doi.org/10.29238/jnutri.v23i1.212
Nufus, H., Emirelda, E., & Laila, S. (2021). Tingkat Pengetahuan Ibu Menyusui Terhadap Asi Eksklusif Di Puskesmas Jeulingke Banda Aceh. Jurnal Health Sains, 2(2), 189–196. https://doi.org/10.46799/jhs.v2i2.116
Pipit Muliyah, D. A. (2020). Pemberian Teknik Breast Care untuk mengatasi Menyusui tidak efektif pada ibu post partum sectio caesarea. Journal GEEJ, 7(2), 11–39.
Putri, N. R., Larasati, D., Septiana, Y. C., Dharmawan, C., & Amalia, R. (2024). Edukasi Cara Peningkatan Produksi ASI dan Pijat Oksitosin pada Ibu Bayi 0-1 tahun dalam Rangka Peningkatan Cakupan ASI sampai 2 Tahun. Jurnal Kreativitas Pengabdian Kepada Masyarakat (PKM), 7(2), 874–884. https://doi.org/10.33024/jkpm.v7i2.13153
Reyaningtyas, M. A., & Andriyani, R. (2022). Peningkatan Produksi Asi Melalui Pemberian Daun Katuk Pada Ibu Menyusui. Jurnal Kebidanan Terkini, 2, 187–194.
Rosdianah, R., & S, I. (2021). Pemberian Ekstrak Daun Katuk Terhadap Kelancaran Asi Pada Ibu Menyusui. In Jurnal Kebidanan Malahayati (Vol. 7, Issue 2, pp. 265–273). https://doi.org/10.33024/jkm.v7i2.3585
Sarlis, N. P. (2020). Faktor Penyebab Terjadinya Bendungan Asi Pada Ibu Postpartum. Jurnal Endurance, 5(1), 21. https://doi.org/10.22216/jen.v5i1.4255
Setia, S. (2021). Pemanfaatan Daun Katuk (Sauropus Androgynus (L.) Merr.) Sebagai Pemurnian Minyak Jelantah. 1–92.
Sianipar, I. M. G. (2021). Manfaat Pemberian ASI dan Upaya Peningkatannya. Ilmu Kesehatan, 10(2), 749–758.
Sugesti, L. (2020). ASUHAN KEPERAWATAN PADA Ny. K DENGAN MASALAH UTAMA NYERI AKUT POST PARTUM SPONTAN DENGAN PRE EKLAMSIA RINGAN DI RSUD Dr. R. GOETENG TAROENADIBRATA PURBALINGGA. UNIVERSITAS MUHAMMADIYAH PURWOKERTO., 7–27.
Suparmi, Sampurna, Nur Anna, C. S., Ednisari, A. M., Urfani, G. D., Laila, I., & Saintika, H. R. (2020). Anti-anemia effect of chlorophyll from katuk (sauropus androgynus) leaves on female mice induced sodium nitrite. Pharmacognosy Journal, 8(4), 375–379. https://doi.org/10.5530/pj.2016.4.10
Triananinsi, N., Andryani, Z. Y., & Basri, F. (2020). Hubungan Pemberian Sayur Daun Katuk Terhadap Kelancaran ASI Pada Ibu Multipara Di Puskesmas Caile The Correlation of Giving Sauropus Androgynus LeavesTo The Smoothness of Breast Milk In Multiparous Mother At Caile Community Health Centers. Journal of Healthcare, 6(1), 12–20. http://ejurnalmalahayati.ac.id/index.php/kebidanan/article/view/3585
Vijayanti, N., Isro’in, L., & Munawaroh, S. (2022). Asuhan Keperawatan Pada Pasien Post Partum Dengan Masalah Keperawatan Menyusui Tidak Efektif. Health Sciences Journal, 6(2), 134–142.
Yanti, P. (2023). Pengaruh pemberian rebusan daun katuk terhadap produksi asi pada ibu nifas di wilayah kerja puskesmas labuhan rasoki tahun 2023.
Yarah, S., & Zuhkrina, Y. (2023). Keunggulan Asi Ekslusif Digampong Blang Miro Kecamatan Simpang Tiga Kabupaten Aceh Besar. Al Ghafur: Jurnal Ilmiah Pengabdian Kepada Masyarakat, 2(1), 140–146. https://doi.org/10.47647/alghafur.v2i1.982
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2025 Landi Sangalia, Magdalena Limbong, Erna Kasim, Nurbaiti

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.










